Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség HU  RO  EN
FőoldalMenüPresbitériumLelkipásztorokTemplomunkrólGyülekezetünkrőlGyülekezeti Életünk· Agapé Öregotthon· Bibliaórák· Ifi Blog· Gyermekeink· Gyülekezeti diakónia· Istentiszteleti idők és alkalmak· Kakasos IFI· Kórus· NőszövetségHírekEseményekKépgalériaElérhetőségHangtárTemplomjavítás

Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség

Ifi Blog

Hogyan olvass Bibliát?

 
                                      
 
    Nagyon sok fiatal számára problémát jelélenthet az, hogy hogyan is olvasson Bibliát.  Sokan nem tudják, hogy hol is kezdjék az olvasást, másoknak meg egyszerűen nem keltette fel semmi és senki a figyelmét arra, hogy a szent Könyvet olvassa. Számunkra, ifisek számára problémát jelentett a Biblia olvasása. Kiváncsiak voltunk, de mivel sose tudtuk hol is kezdjük, ezért inkább más programot választottunk helyette.
     Szerencsénk volt megismerni Márton Istvánt, aki egy ifis alkalman megmutatott egy "trükköt”, vagy inkább nevezzük módszernek, ami hozzá vezetett minket ahhoz, hogy a Bibliát olvassuk. 
Ez egy olyan gyakorlat volt, amit otthon is kipróbáltunk és működött.
 
    Hogyan is olvassunk Bibliát? Azon a bizonyos ifjusági bibliaórán Pál apostolnak a rómaikakhoz írott levelének 12. részével foglalkoztunk. Közösen elolvastuk az igét, majd István arra kért, hogy magunkban olvassuk újra és a számunkra fontos szavakat mondjuk ki hangosan. Ez nagyon fontos, hiszen sikerül jobban megértenünk a szöveg üzenetét.  Ha otthon, egyedül olvasod az igét, jó ha ezeket akulcsfontosságú szavakat kiírod egy lapra, és egy jól látható helyre helyezed el. (valaki meg is jegyezte, hogy ő a cigis dobozába fogja tenni, legalább eltakarja a csúnya képeket J). 
Ezt követően mindenki kapott két-két lapot és egy újabb alapos olvasás után ki kellett választanunk két, számunkra fontos üzenettel bíró igeverset. Ezt a gyakorlatot többször kell elvégezni, minél több igét kell gyűjteni, sokszor kell gondolni rájuk a nap folyamán és ha kell, akár többször újraolvasni őket. Nagyon fontos megfigyelni, hogy egy adott ige mit jelent számunkra az elolvasása pillanatában és mit fog jelenteni napok, hetek, hónapok vagy akár évek eltelte után (s miért ne, egy életen át?)
     Ezt a gyakorlatot más igerésszel ki lehet próbálni, kedvünk szerint. Ez olyan akárcsak egy recept...egy recept a lélek "gyógyulására". Mindenkinek ajánljuk, hiszen ez egy út ahhoz, hogy az ige üzenete a lelkünk részévé váljon.
  
       Az ifisek által kiválasztott igék:
  • "Senkinek gonoszért gonosszal ne fizessetek. A tisztességra gondotok legyen minden ember előtt. Ha lehetsége, a mennyire  rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek." Róm. 12, 17-18
  • "És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulás által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." Róm. 12,2
  • "A szeretet képmutatás nélkül való legye. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz." Róm 12, 9
  •  "Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval gyözd meg." Róm. 12,21


                                                                                                                            Timi és Mazsola

          

© 2009 - KFRE Kolozsvár, Moţilor 84 szám  |  kakasos@kakasos.ro Wikimapia