Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség HU  RO  EN
FőoldalMenüPresbitériumLelkipásztorokTemplomunkrólGyülekezetünkrőlGyülekezeti Életünk· Agapé Öregotthon· Bibliaórák· Ifi Blog· Gyermekeink· Gyülekezeti diakónia· Istentiszteleti idők és alkalmak· Kakasos IFI· Kórus· NőszövetségHírekEseményekKépgalériaElérhetőségHangtárTemplomjavítás

Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség
Főoldal » Gyülekezetünkről

Gyülekezetünkről

A KOLOZSVÁR-FELSŐVÁROSI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG RÖVID TÖRTÉNETE

1654 - II.Rákóczi György megalapította az itteni, monostori református egyházat. Első

prédikátora Magyarosi Elek. A fejedelem halála után a tatárok felégették a templomot, harangját elvitték, a hívek a városba menekültek.

1663 -  Apafi Mihály erdélyi fejedelem a gyülekezet alapítását megerősítő diplomát ad ki.A fejedelem testvére, Ghillányi Gergelyné Apafi Anna a következő években sokat segíti a gyülekezetet.

1755 - a gyülekezet vezetősége külső nyomásra eladta a monostori parókia-templom telkéta jezsuitáknak. Ma már nincs nyoma annak a templomnak. Csak gyanítani lehet, hogy hol állott (valahol a mai sörgyár területén).

1896 - 140 év után újraszerveződik a gyülekezet élet. A Kisgereblye (ma Libelulei) utca12. szám alatt egy buzgó hívünk (Turgyánné) házánál a kolozsvári lelkészek, majd hat évig dr. Kecskeméthy István teológiai professzor szolgál. A kántori teendőket hitvestársa teljesítette.

1903 - Egyházunk több évig keresett templomépítésre alkalmas telket. 1903-ban 50.000 Koronáért megvásárolta a gróf Nemes család telkét.

1913 -  június 1. és december között felépül a Kós Károly által tervezett templom.

1974 - Templomunkat műemlékké nyilvánítják.

1980 - Egyházközségünk létrehozza a Szamoson túli XI. , vagyis a Kolozsvár-TörökvágásiReformátus Egyházközséget 3587 lélekkel.

1996 -  Egyházházközségünk létrehozza a Kolozsvár-Kolozsmonostori ReformátusEgyházközséget 4500 lélekkel.

Gyülekezetünk 2009-ben 2807 lelket számlált.

© 2009 - KFRE Kolozsvár, Moţilor 84 szám  |  kakasos@kakasos.ro Wikimapia